Mi(s)tä sisältöä museoille verkkoon ja miten?

Museolaiset ovat erinomaisia sisällöntuottajia. He ovat tottuneet luomaan näyttelyitä, työpajoja, erilaisia tapahtumia, luentoja, teemailtoja jne… Miten näitä taitoja voisi parhaiten hyödyntää verkossa? Usein museolaisilla on sisältöön ideoita, mutta ei välttämättä osaamista tuottaa sisältöä teknisesti / määrärahoja ostaa sitä ulkopuoleltakaan.

Verkossa jos missä pätee sanonta, että pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Nyt on jo olemassa erinomaisia valmiita työkaluja, sovelluksia ja palveluita, joilla voi tuottaa erinomaista sisältöä verkkoon aina verkkonäyttelyistä interaktiivisiin kuviin. Mekin tulemme mahdollisesti hyödyntämään joitakin juttuja omassa projektissamme:

(WordPress.com ei mahdollista iframen lisäämistä blogiin, ainakaan kovin helposti. Tämän vuoksi otin näistä eri ohjelmista kuvankaappauksen, jota klikkaamalla pääsee itse sisältöön.)

Historypin (Klikkaa kuvaa, niin pääset suoraan näyttelysivulle.)

kuvankaappaus www.historypin.com -sivuilta, otettu 9.1.2013.

kuvankaappaus http://www.historypin.com -sivuilta, otettu 9.1.2013.

Sosiaalinen, historiallisia kuvia keräävä palvelu. Palvelua tukee Google maps ja Nominet Trust (Nominet myöntää Iso-Britannian .uk- domaintunnukset.). Palvelun on kehittänyt We are what we do -voittoa tavoittelematon organisaatio. Palveluun voi merkata kuvia paikka- ja aikatietojen mukaan, mukana on jo noin 30 000 kuvaa, pääosin Iso-Britanniasta.

Mitä tällaisella palvelulla voisi tehdä? Esimerkiksi käyttää sitä postikorttigalleriana kuten Kalifornian kaupunginkirjasto, tai luoda kuvapohjainen virtuaalikierros johonkin historialliseen tapahtumaan kuten Readingin museo. Mahdollisesti museot voivat luoda oman kanavan palveluun, josta löytyy kaikki museon tuottama sisältö Historypiniin. Linkki vain omille kotisivuille, kerrotaan uudesta sisällöstä Facebookissa ja niin on uusi verkkonäyttely kasassa.

Herää kysymys: kuka omistaa kuvat sitten kun olen ne sinne julkaisut? Edellisessä artikkelissa kävinkin läpi jo suurimpien kaupallisten palvelujen käyttäjäehtoja. Lähes kaikissa kuvien lisääjä antaa palvelulle lisenssin käyttää kuvien kopioita omiin tarkoituksiinsa. Museot ovat tottuneet pitämään langat käsissään, mitä kuvien oikeuksiin tulee, mutta netissä kaikki on toisin. Kerran verkkoon mennyt kuva on siellä aina. Toisaalta digikuvien kohdalla on muutenkin pakko luopua ajatuksesta ”alkuperäinen kuva”.

Infograafit eli datan visualisointi

Moni suomalainen mediakin on tänä vuonna alkanut tuottaa ”infograafeja” eli visualisoitua dataa. Tähän trendiin on helppo hypätä kun verkko on pullollaan ilmaisia infograafien tekemiseen tarkoitettuja ohjelmia.

Esimerkkejä infograafeista eli tein erilaisia visualisointeja edesmenneestä Lapin vaikuttajasta Uuno Hannulasta ja kuvitteellisesta museosta 123:

Wordle – infograafi Hannulaa kuvaavista eri rooleista elämässä:

Fonttia, värejä ja mallia voi muuttaa mieltymysten mukaan. Kiva juttu, mutta miten tätä voisi hyödyntää? Ensimmäisenä tulee mieleen esimerkiksi jos tarvitaan julistetta johonkin pikaisesti.

www.infgr.am

Infograaffi kuvitteellisen museon kävijöistä (klikkaamalla kuvaa aukeaa infogrammi oikein sivulle http://www.infogr.am.)

Näitä voi hyödyntää monellakin tapaa. Esimerkiksi ”Museomme lukuina” -sivu omilla verkkosivuilla, jossa kokoelmien määrät visualisoitu, työntekijät, kävijät jne… Koululaisillekin kivempi käydä läpi ja voi jäädä paremmin mieleen. Tärkeää on toki muistaa, että aineistoon pitää olla itsellä oikeudet tai vähintään kertoa aineiston lähde, jos se ei ole omaa dataa (Ja tarkistaa, saako lähteen tietoja käyttää tällaisessa yhteydessä.). Infogr.am on todella helppokäyttöinen, intuitiivinen. Infogrammit ovat valmiiksi hyvännäköisiä ja mielenkiintoisia. Ja tietenkin ilmainen. Infograaffi normaalisti siis ”upotettaisiin” omille kotisivuille niin, että se näyttää käyttäjälle siltä, kuin se olisi omilla sivuilla, vaikka se on Infogr.am -sivulla. WordPress estää upottamisen ilman erillisiä liitännäisiä, joten en voi sitä tässä mallintaa.

Thinglink

Muitakin samantapaisia kuvapalveluita on, joissa kuvat voidaan muuttaa interaktiiviksi, mutta tämä on suomalaisten tekemä, joten vedetään nyt kotiinpäin. 🙂 Alla esimerkki kuinka palvelua voi hyödyntää. Olen luonut sinne tunnukset (ilmainen palvelu), lisännyt sinne epäonnistuneen kännykkäkamerakuvan lehmäpatsaasta ja merkannut siihen tietoa wikipediasta, youtubesta ja muualta verkosta. Tämän jälkeen normaalisti upottaisin kuvassa vasemmassa ylälaidassa näkyvistä symboleista alimmalla sen omalle kotisivulleni.

Hyvä esimerkki voisi olla panoraamakuva kaupungista menneinä vuosikymmeninä ja ”tägätä”, ”pinnata”, ”merkata” kuvaan mitä taloja ja katuja kuvassa näkyy, niiden historiasta, wikipedia-artikkelia jne jne… Vielä parempaa olisi, jos jutun toteuttaisi projektina, jossa kuntalaiset voisivat osallistua merkkaamiseen. Ainakin ehdottaa talojen nimiä ja niiden historiaan liittyviä tietoja, tietenkin viitaten esim. kirjallisiin lähteisiin.

Videot

Museum of the Future -sivulla tuodaan esille 5 erilaista palvelua, joissa voi luoda nykyaikaisia videoita. Mielenkiintoisin on ehkä juuri ensimmäisenä mainittu Mozilla’s Popcorn Maker, jossa videoihin voi lisätä tietoa esim. kuvia tai tekstiä. Eli samalla tavoin kuin Thinglink, Popcorn Maker tekee videoista interaktiivisia. Helposti ja nopeasti. Ainoa mitä tarvitset on video, jonka olet ottanut (tai johon sinulla on oikeudet sitä jakaa, muokata ja hallinnoida), ja videopalvelu, johon olet sen lisännyt (vimeo, youtube…).

https://popcorn.webmaker.org/, kuvankaappaus otettu 9.1.2013.

https://popcorn.webmaker.org/, kuvankaappaus otettu 9.1.2013.

Storify

Varmasti jo monille tuttu palvelu, jossa esimerkiksi jostain tapahtumasta voi luoda yhteenvedon Storify -palvelua hyödyntämällä. Storify yhdistää muita sosiaalisia palveluita kuten Twitter, Facebook, Flickr, joten Storifyista saa parhaiten irti museo tai taho, jolla on jo somessa vahva läsnäolo.

Luentoihin ja esitelmiin mielenkiintoa – Prezi.com

Jos tuntuu että Powerpoint on jo liiankin tuttu, kannattaa kokeilla vaikka hieman erilaista tapaa näyttää sisältöä kuuntelijoille. Prezissä on valmiita pohjia kuten muissakin esitelmätyökaluissa, ainoastaan sisältö tulee luennoitsijalta. Perinteisen luentomateriaalin voi jakaa myös Slidesharessa.

Wikipedia

Jos haaveilee kirjoittavansa artikkelin jostain yleispätevästä aiheesta, miksi sitä ei voisi kirjoittaa myös wikipediaan? Silloin siitä olisi kaikkein eniten hyötyä muillekin. Paikalliskulttuurista on yllättävän vähän artikkeleita. Kiasmalla on tulossa esimerkiksi kiva wikipedia-maraton, jossa on tarkoituksena kirjoittaa mahdollisimman paljon artikkeleita Kiasmaan liittyvistä asioista. Hauska tapa luoda sisältöä nettiin.

Wikipedian sisällönluomisessa on hiukan korkeampi kynnys kuin ehkä muissa näissä palveluissa. Jos jollakin wikipedian hallitsevista ammattilaisista olisi kiinnostusta, tämä voisi ilmoittautua Kansalaisopiston tai muun paikallisen opiston kurssinvetäjäksi, jossa opettaisi historiasta, taiteesta, kulttuurista ja  yleensäkin wikipedian päivittämisestä kiinnostuneita ihmisiä päivittämään sivuja. Kurssin aikana sitten jokainen kirjoittaisi ainakin yhden artikkelin wikipediaan valitsemastaan asiasta. Tätähän kouluissa jo tehdäänkin.

Virtuaalihahmo eli avatar sivuille esimerkiksi koululaisille  -voki.com

Voki on virtuaalihahmo, jota voi hyödyntää esimerkiksi kouluryhmille suunnatussa materiaalissa. Vielä hahmoille ei ole suomenkielistä lausujaa (ruotsinkielisiä kylläkin…), joten luomani Voki-kissa puhuu suomea leveällä Amerikan aksentilla.

Kaikki ylläolevat jutut voidaan toteuttaa toki omina projekteina, luoda alustat, tekniset vaatimukset mitä tarvitaan ja rakentaa jokaiselle museolle oman esim. historypinin. Mutta onko se mielekästä ja onko se nykypäivää?  Monilla museoilla on määrärahat tiukassa ja ylläolevat palvelut (ja monet muut verkossa olevat softat) mahdollistavat pienellä suunnittelulla kivaa, sosiaalista ja hyvännäköistä sisältöä.

Minna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s